Opetukselliset DVD:t

 Voi niitä aikoja, kun äitimamma tilasi OstosTV:stä kaikenmaailman jumppavideoita, joiden tahdissa olohuoneen pölyt ja joskus jopa kissakin saivat kyytiä. Kyseisten videokasettien päivät on nyt ohi, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö voisi nauttia opetuksellisista videomateriaaleista. Niin kauppojen kuin verkkokauppojen hyllyt ovat nimittäin pullollaan erilaisia opetuspohjaisia DVD-levyjä, joiden avulla me kaikki voimme äitiemme tavoin aloittaa uusia harrastuksia tai oppia lisää aiheesta kuin aiheesta.

Amazonin suosituimpana ”Pregnancy Yoga with Tara Lee”

Amazonin verkkokaupassa voit kirjoittaa hakukenttään melkein mitä tahansa, ja joku jossain päin maailmaa on valmis myymään sen sinulle. Esimerkiksi Yhdysvaltojen markkinoiden ylivoimaisesti myydyin opetus-DVD liittyy uusien äitien synnytysvalmisteluun joogan kautta. Listalta löytyykin ylivoimaisesti eniten lapsiin ja vauvoihin liittyviä opetus-DVD-paketteja aina yön itkutuokioiden vähentämisestä ensimmäisten sanojen muodostamiseen. Voidaankin sanoa ehkä hieman varoen, että äitinä oleminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.Miltä näyttävät suosituimmat opetus-DVD-paketit miesten keskuudessa? Listaa dominoivat usein historiaan ja tekniikkaan liittyvät infopaketit. Listalta löytyy kuitenkin myös ilahduttavasti musiikki- ja kulttuuriaiheisia paketteja. Erityisesti Yhdysvaltojen kantrimusiikin yhden suurimmista tähdistä, Keith Urbanin, kitaransoiton opetus-DVD on kysyttyä tavaraa, kuten myös toiseen maailmansotaan liittyvät DVD-levyt.

Pokerioppia ja -viihdettä tiiviissä paketeissa

Joitain suosituimpia Amazonin DVD-valintoja ovat lukuisat pokeriaiheiset pätkät, joista esiin nousee ainakin pokerihai Phil Gordonin ”Final Table Poker with Phil Gordon”, jossa mies esittelee katsojilleen lukuisia ammattitason kikkojaan esimerkiksi bluffaukseen, panostukseen ja pelikäsiin liittyen. Toinen suosikki on ”Bet Raise Fold: The Story of Online Poker”, jossa katsoja pääsee syventymään nettipokerin saloihin. Mielenkiintoinen dokumentti seuraa uuden sukupolven pokeripelaajia ja sitä, kuinka toimiala on kehittynyt kuluvan vuosituhannen aikana.Ihmiset etsivät jatkuvasti erilaisia oppaita ja opetusmateriaalia oppiakseen pokerin salat ja päästäkseen jonain päivänä elämään pelivoittojensa varassa. Moni vasta-alkaja pelaa päivittäin netissä ilmaispelejä ja freeroll-turnauksia toivoen kehittävänsä taitojaan ilmaisen kokemuksen lisääntyessä, mutta ammattilaisvinkit voivat jouduttaa kehitystä huomattavasti. Kirjastosta toki löytyy pokeriaiheisia kirjoja ja oppaita kuin sieniä sateella, mutta erityisesti Full Tiltin pokeriopas tuntuu olevan kuumaa tavaraa aloittelevien pokerinpelaajien keskuudessa. ”Full Tilt Poker Strategy Guide” pakkaa kansiensa väliin parhaiden pokeripelaajien ajatuksia erittäin selkeällä kielellä sekä selityksillä, joiden avulla lukija voi oppia nopeasti kaikki parhaiden pelaajien kikat.Strategiaoppaassa 12 pokerihaita käyvät läpi tietyt skenaariot oikeista peleistä jakaen ajatuksensa lukijan kanssa. Oppaassa jaetaan kätevästi pelaajat kahteen kategoriaan; tunnepohjaisiin ja analyyttisiin pelaajiin. Näin ollen lukija voi verrata omaa pelityyliään ja päätellä, mikäli tietyn kategorian vinkeistä on kulloinkin hänelle konkreettista hyötyä.

Opettavaista materiaalia viihteen muodossa

Yhdysvalloissa on noussut suureen suosioon myös dokumentti ”Cosmos: A Spacetime Odyssey”, jonka tuottajana toimi kuuluisan ”Family Guy” –animaation isä Seth McFarlane. Kyseinen visuaalisesti näyttävä pätkä vie katsojan universumin tärkeiden kysymysten eteen selkeillä selityksillä. Juontaja Neil deGrasse Tyson esittää katsojille monimutkaisia kysymyksiä aiheista, joita emme normaalisti ikinä pystyisi edes vahingossa esittämään.Toinen suosittu opetus-DVD on National Geography -kanavalla suureen suosioon noussut ”Brain Games”. Ohjelmassa tutkitaan mitä ihmeellisimpiä ilmiöitä, jotka liittyvät aivojemme toimintaan ja illuusioiden käsittelyyn. Juontajat käyvät läpi mielenkiintoisia havaintoja, joita aivomme tekevät alitajuntamme kautta ja selittävät ilmiöt erittäin selkeästi ja vaivattomasti. Tiede ei ole koskaan ollut näin yksinkertaista!Urheilun saralla yksi kaikkien aikojen suosituimmista opetus-DVD:istä on ilman muuta David Beckhamin ”Really Bend It Like Beckham”. Vuonna 2004 ilmestynyt DVD toi ruudulle tuon ajan maailman kuuluisimman jalkapalloilijan, jonka potkutekniikka oli monen nuoren futarin haave. Beckham esitteleekin katsojille oman ainutlaatuisen tekniikkansa sekä jakaa vinkkejä harjoitteiden suhteen.

Oppia elämän jokaiseen vaiheeseen

Kuten jo olet varmasti huomannut, opetuksellisten DVD-levyjen maailma on kirjava ja laaja. Mutta hyväksi onneksi laajempi valikoima tarjoaa kaikille jotakin. Tulevat äidit voivat valmistautua joogalla ja Zen-harjoitteilla itse synnytykseen, ja synnytyksen jälkeen raskauskilot lähtevät jumppa-DVD:n avulla. Isät taas voivat valmistautua synnytykseen parantelemalla hermojaan ja pokerinaamaansa Full Tiltin parissa. Tulevaisuudessa lapsi voi opiskella David Beckhamin tavoin futaajaksi tai Keith Urbanin kaltaiseksi muusikoksi. Ja koulun penkillä Cosmos ja Brain Games -dokumentaareista voi olla hyvinkin paljon hyötyä.